Herkomst van de Crocus Sativus

Saffraan is het specerij afkomstig van de Crocus Sativus. In de volksmond ook wel de saffraan krokus genoemd. De kleur van de bloemen is violet paars. De bloem is in bloei tussen de 20 en 30 cm hoog. De saffraan krokus komt niet in het wild voor. Het is een bloem die in haar huidige vorm door eeuwen van teelt is ontwikkeld. Dit wordt in het Latijn aangeduid met het woord 'Sativus'.

 

De kruisvaarders introduceerden in de 13de eeuw saffraan voor het eerst in Europa. De saffraan krokus bloeit in de herfst gedurende twee weken. Elke bloem heeft drie stampers. Al meer dan 3500 jaar wordt saffraan geteeld en gebruikt. Als de krokus in bloei staat kleuren de stampers fel rood. Deze worden 's ochtends met de hand geoogst en vervolgens gedroogd in de zon, nabij een houtvuur of, zoals tegenwoordig, in droogkasten. Als de stampers droog zijn worden deze gesorteerd op basis van kwaliteit.

Tekening crocus.png

1. Bloem

2. Stampers

3. Bloemdek

4. Stamblad

5. Bloembol

De onderdelen van de Crocus Sativus:

De wereldproductie

Negentig procent van de professionele wereldproductie van saffraan vindt plaats in Iran. In Iran komt er gemiddeld slechts 3,5 kg saffraan van 1 hectare grond. Terwijl dat in andere landen 5 tot 7 kg is. Mede hierdoor is er een groot kwaliteitsverschil.  De overige tien procent wordt geteeld in Europa en het Midden-Oosten.

 

In Europa wordt saffraan op kleine schaal geteeld in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Turkije en de Krim. Sinds 2013 wordt er ook saffraan geteeld in België. Buiten Europa wordt saffraan vooral geteeld in India, Marokko, Afghanistan en Azerbeidzjan. Het grote verschil tussen alle saffraan producerende landen is de kwaliteit. De hoogste kwaliteit saffraan is afkomstig uit Iran. Hier vindt de saffraan teelt op grote schaal haar oorsprong. De universiteit van Iran doet ook veelvuldig onderzoek naar de teelt en toepassing van saffraan. Ook universiteiten in bijvoorbeeld India, Japan, Spanje en de Verenigde Staten doen onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van saffraan.

PHOTO-2020-06-29-22-09-30_3
PHOTO-2020-06-29-22-09-30_3

press to zoom
PHOTO-2020-06-29-22-09-30
PHOTO-2020-06-29-22-09-30

press to zoom
PHOTO-2020-06-29-22-09-31_3
PHOTO-2020-06-29-22-09-31_3

press to zoom
1/4

Saffraan krokus teelt in Nederland

In Nederland wordt er geen saffraan geteeld. Wel worden er saffraan krokus bloembollen geteeld die wereldwijd worden verkocht. De saffraan krokus is een triploïde die zich alleen kan voortplanten door middel van bloembollen. Het is hoogst waarschijnlijk dat de saffraan krokus één van de oudst gecultiveerde bloembollen ter wereld is. De bloembollen die vandaag de dag beschikbaar zijn werden dus in deze vorm ook al geteeld in de oudheid.

aLLES OVER SAFFRAAN

Saffraan kent een lange multiculturele geschiedenis. Het wordt al eeuwen door mensen geteeld op verschillende plekken in de wereld. De smaak, de kleur en het aroma van saffraan zijn zo kenmerkend. Het is moeilijk iemand te misleiden als diegene al echte saffraan heeft ervaren. Het is zo overweldigend voor je zintuigen dat je het niet snel vergeet. Geen Goudsbloemen, kurkuma of maïsharen kunnen op tegen het echte product.