VRAGEN? 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Hoe bewaar ik mijn saffraan het beste?


Saffraan kun je het beste bewaren op een donkere koele plek in een goed afgesloten bakje of blikje. Saffraan kan verdrogen door direct zonlicht of hoge temperaturen. Hierdoor verliest het smaak, kleur en aroma. Bewaar de saffraan in het blikje waarin het geleverd wordt door Stampers B.V. of hervul een speciaal daarvoor bestemd bakje of blikje.
Hoe lang duurt het voordat ik de saffraan in huis heb?


Caspar en Daniël streven ernaar om de saffraan binnen één à twee dagen bij jou in huis te hebben, mits voor 17.00 uur besteld. Wij willen natuurlijk dat je er zo snel mogelijk mee aan de slag kan! Gelukkig is de saffraan bij ontvangst direct klaar voor gebruik.
Hoeveel saffraan gebruik ik in een recept?


Dit is volledig afhankelijk van het recept dat je maakt en de ingrediënten die je gebruikt. Voor een krachtige maar gebalanceerde beleving gebruikt Daniël de vuistregel van 0,05 gram Negin saffraan per persoon. Uiteindelijk is het gebruik van saffraan net als het gebruik van vele andere specerijen en zoals zout. Te veel kan een gerecht overheersen en te weinig kan een gerecht flauw en saai maken. Experimenteer daarom met saffraan en leer het product en de smaak, kleur en aroma beter kennen.
Wat is saffraan precies?


Saffraan is afkomstig van de Crocus Stativus. Dit is een prachtige paarse krokus die alleen via teelt beschikbaar is. Als de bloem tussen september en november twee weken bloeit heeft de bloem drie stampers. Deze stampers worden geoogst en gedroogd. De gedroogde stampers van de saffraankrokus worden saffraan genoemd. Hierna wordt de saffraan gesorteerd op basis van verschillende kwaliteitskenmerken. Saffraan heeft een diep rode kleur en een kenmerkend warm en vol aroma. Wanneer saffraan wordt gebruikt in een gerecht of een drank geeft de saffraan een gele kleurstof af. Saffraan wordt gewaardeerd om de specifieke smaak, kleur en aroma.
Wat betekent Negin?


Negin is de Iraanse benaming voor de allerhoogste kwaliteit saffraan. Negin betekent in het Farsi: 'zeldzame diamant'. De definitie van Negin is binnen Iran vastgelegd in wetten, regels en tradities. Negin saffraan bestaat uitsluitend uit dieprode lange stampers. Sargol en Pushal zijn mindere kwaliteitstypen met kortere stampers en mindere kleur, aroma en smaak eigenschappen. Onze Negin saffraan is afkomstig van de oogst van oktober 2020.
Wat is jullie favoriete recept?


Ons favoriete recept is de saffraan latte. Deze is gemakkelijk en snel te maken. De perfecte uitkomst wanneer je zin hebt in iets unieks en hartverwarmends. Of omdat je opzoek bent naar een 'quick fix' omdat je langzaam verslaafd begint te raken aan de unieke smaak van saffraan.
Biedt saffraan gezondheidsvoordelen?


Er zijn eeuwenoude tradities en veronderstellingen over het gebruik van saffraan. Medisch en wetenschappelijk is er nog onvoldoende sterk bewijs voor de gezondheidstoepassingen van saffraan. Wij willen iedereen vrij laten onze saffraan te gebruiken op zijn/haar eigen gewenste manier.
Hoe kan de horeca of een (online) supermarkt Stampers' saffraan het beste bestellen?


Leuk dat je geïnteresserd bent! Caspar en Daniël hebben als doel saffraan voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar en bereikbaar te maken. Horeca en supermarkten verwelkomen wij graag als klanten. Voor prijzen en inkoop kun je ons het beste telefonisch of via e-mail bereiken. Via andere sociale media kanalen zijn wij uiteraard ook beschikbaar en bereikbaar. E-mail: info@saffraanstampers.nl Telefoon: +31 6 52 393 189
Hoe smaakt Negin saffraan?


Negin saffraan heeft een smaakbeleving die te vergelijken is met de krachtigheid en lengte van vanille en tonkabonen. Het is een warme licht bittere en heel subtiel zoete smaak en aroma. Wanneer je echte Negin saffraan hebt geproefd zul je nooit meer iets anders willen gebruiken. De toegevoegde waarde van haar kleur, smaak en aroma zijn te groot.
Hoe gebruik ik saffraan?


Saffraan is in de puurste vorm te gebruiken om gerechten en dranken een speciale smaak, aroma en kleur te geven. Saffraan gebruik je door 0.05 gram per persoon in een klein scheutje kokend water 10 minuten te laten trekken. Het water zal volledig geel kleuren. Voer het vocht met de saffraandraadjes toe aan je recept. Of doe de 0.05 gram per persoon in de vijzel en vermaal het tot poeder. Voeg een scheutje vocht toe en giet dit vervolgens bij je recept. Door de saffraan te vijzelen zal de smaak sneller en beter vrij komen.
Hoe wordt de saffraan verzonden?


Caspar en Daniël zullen je bestelling verzenden in een luchtkussenenvelop met bijgevoegd één recept van onze website en een flyer van ons bedrijf, Stampers B.V., zodat je ook vrienden en familie kunt enthousiastmeren. Indien je meer dan twee blikjes bestelt, zullen wij altijd kijken wat voor jouw specifieke bestelling de goedkoopste verzendoptie is. Wij maken voor onze verzendingen gebruik van PostNL. De bezorger of postbode zal je bestelling zo snel mogelijk bij je thuis afleveren.
Kan ik zelf saffraan telen?


Caspar en Daniël hebben geen ervaring met het telen van saffraan krokussen. In Nederland zijn er bloembollentelers bij wie het mogelijk is bloembollen van de saffraankrokus te kopen. De saffraan krokus is gebaat bij een droog en koud klimaat. Aangezien Nederland een redelijk nat klimaat heeft, kan het resultaat wat onbevredigend zijn.