saffraanthee.jpg

gEZONDHEID

Aan het gebruik van saffraan worden al eeuwen gezondheidsvoordelen toegeschreven. In vele opzichten is de positief medische werking van saffraan nog niet wetenschappelijk bewezen. Er wordt in verschillende landen veelvuldig onderzoek naar gedaan.

Werking saffraan

 

De Romeinen waren ervan overtuigd dat saffraan zou helpen tegen katers. De Griekse Hippocrates, de vader van de geneeskunde, gebruikte het ter bevordering van zwangerschappen en baarmoeder kwalen.

Vanuit de homeopathische geneeskunde wordt saffraan ingezet als rustgevend en depressie bestrijdend middel. De Ayurvedische geneeskunde, die haar oorsprong vindt in de Indiase cultuur, gelooft in de werking van saffraan als lustopwekker die de bloedcirculatie stimuleert.

Tegenwoordig wordt er geloofd dat de werkzame stof crocine zou kunnen werken als een antidepressivum, afrodisiacum en antioxidant. Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar de werking van antioxidanten en hun specifieke werking op het menselijk lichaam. De mogelijk werkzame antioxidanten van saffraan worden medisch nog steeds onderzocht. 

​​

Saffraan(supplementen) worden soms ingezet ter aanvulling op reguliere medicatie. Het medisch bewijs is nog onvoldoende om daadwerkelijk te spreken van een depressie verlagende werking. Dit geldt ook voor de libido verhogende voordelen die aan saffraan worden toegeschreven. Er zijn medische onderzoeken die de mogelijke werking bevestigen. Deze geven allemaal aan dat er meer onderzoek nodig is om de daadwerkelijke medische voordelen ervan te bevestigen.

Het gebruik van saffraan brengt weinig tot geen risico’s met zich mee. Medisch gezien wordt een dosis tot 1,5 gram per dag gezien als veilig. Meer dan 5 gram saffraan per dag zou mogelijk giftige bijwerkingen kunnen hebben, zo blijkt uit onderzoek