BBQ kreeft beurre blanc

40 minuten

2 porties

Introductie

Schaaldieren laten zich uitstekend combineren met saffraan. De luxe, rijke en rokerige smaak van BBQ kreeft gaat perfect samen met saffraan in een botersaus. De Fransen geloven heilig dat alles uit de zee drie keer moet zwemmen: in de zee, in de boter en tot slot in de wijn. Dit gerecht is de perfecte vertaling daarvan.

BBQ kreeft beurre blanc
Stappen 
  1. Dood de kreeft door de kop door midden te snijden. Verwijder de kop en de scharen van de kreeft.

  2. Breng 3 liter water aan de kook en voeg 3 el. zout toe. Kook de staart en de scharen gedurende 3 minuten. Haal de staart uit het water, zet het vuur uit en laat de scharen nog 5 minuten in het kokende water zitten. Laat de staart direct afkoelen in koud water. Haal de staart na 5 minuten uit het koude water. Doe vervolgens de scharen in het koude water en laat deze afkoelen. Haal ook de scharen na 5 minuten uit het water.

  3. Snijd de staart doormidden en verwijder het darm kanaal. Smeer het vlees in met olijfolie en een snuf peper en zout.

  4. Pel en snipper een sjalot, stoof deze licht aan in een sauspannetje zonder te kleuren. Voeg na 3 minuten de fijngesneden knoflook, saffraan, venkelzaad en tijm toe. Blus na 1 minuut af met de witte wijn. Doe het laurierblad erbij.

  5. Kook de wijn voor de helft in, voeg vervolgens de azijn toe en haal het pannetje van het vuur. Laat de smaken 10 minuten trekken.

  6. Zeef het mengsel en doe het mengsel terug in het sauspannetje. Voeg de room toe en breng het geheel aan de kook. Laat 2 minuten door koken en haal van het vuur.

  7. Gebruik een staafmixer om in drie keer de boter toe te voegen aan de beurre blanc. Proef de saus en breng op smaak met peper, zout en citroensap.

  8. Gril de kreeft met de vleeskant naar beneden voor vier minuten op de BBQ met de deksel dicht.

  9. Haal de kreeft van de BBQ en serveer met de beurre blanc.

Ingredienten
  • 1 (levende) kreeft

  • 0,2 gr. saffraan (100 stampers)

  • 1 el. olijfolie

  • 1 sjalot

  • 1 teen knoflook

  • 200 ml. witte wijn

  • 1 el. ciderazijn

  • 1 tl. tijm

  • 1 laurierblad

  • 1 tl. venkelzaad

  • 100 ml. room

  • 100 gr. boter

  • een halve citroen

  • peper & zout