Belgische rijstepap

30 minuten

4 porties

Introductie

In verschillende vormen wordt er over heel de wereld rijstepap gegeten. Het eerste Nederlandstalige recept stamt uit 1514, uit het boek “Een notabele boecxken van Cokeryen”. In die tijd was rijst in heel Noord-Europa een luxe import product. Er werd zelfs gedacht dat wanneer je inde hemel zou komen je rijstepap met een gouden lepel zou krijgen. Vandaar de eeuwenoude uitdrukking ‘iedere dag rijstepap met gouden lepeltjes eten’.
In Nederland werd er een onderscheid gemaakt tussen rijstebrij en rijstepap. Hierbij is rijstebrij een stuk dikker dan rijstepap. Saffraan was in die tijd ook vaak een luxe product. Niet gek dus dat degene die het zich konden veroorloven beide ingrediënten met elkaar combineerde. Op schilderijen van de schilder Breughel wordt ook rijstepap afgebeeld als symbool van geluk en welvaart.

Belgische rijstepap
Stappen 
 1. Doe de saffraan in een klein glaasje met 10 ml. kokend water en laat 5 minuten trekken.

 2. Voeg de melk, de rijst, de suiker, de saffraan met saffraanvocht en een snufje zout samen in een pan.

 3. Breng alle ingrediënten voorzichtig aan de kook terwijl je constant blijft roeren om te voorkomen dat de rijstepap aankoekt aan de bodem van de pan.

 4. Roer en kook de rijstepap 25 minuten tot de rijst gaar is en de pap mooi glanst.

 5. Serveer de rijstepap warm of koud. Indien je de rijstepap warm serveert is een klein klontje boter een heerlijk vette toevoeging aan het gerecht.

Ingredienten
 • 0.2 gr. saffraan (100 stampers)

 • 125 gr. dessertrijst of risottorijst

 • 500 ml. melk

 • 60 gram bruine basterd suiker

 • 1 tl. limoensap

 • 1 snufje zout