Bloemige lamsrack van de BBQ

2.5 uur

4 porties

Introductie

Kies voor goed vet lamsvlees van een iets ouder lam. Ga naar de lokale Turkse of Marokkaanse slager of kies het beste vlees bij Lindenhoff in Baambrugge. Met name in de Midden-Oosterse keuken en Noord-Afrikaanse keuken worden er bloemige smaken toegevoegd aan recepten. Ras el Hanout (het beste van de winkel) bevat soms gedroogde rozen, lavendel en natuurlijk saffraan. Dit recept is hierop geïnspireerd. Richting de zomer staan de lavendel en de rozen prachtig in bloei. Deze bloemige smaken gaan perfect samen met lamsvlees van de BBQ.

Bloemige lamsrack van de BBQ
Stappen 
  1. Haal de lamsracks 1 uur voor start met dit recept uit de koelkast! Snijd het overtollig vet en de vliezen van de lamsracks (youtube is je beste vriend). Gebruik deze voor een lamsjus.

  2. Steek de BBQ aan met weinig kooltjes aan en zorg voor een temperatuur van tussen de 110 en 130 graden celcius.

  3. Houd 1 tl. zout, de citroen en de honing appart. Mix verder alle kruiden, specerijen, en de 2 tl. zout en het rozenwater in de vijzel. Vermaal alles tot een fijn 'papje'.

  4. Smeer de lamsracks in met het mengsel en laat minimaal 10 minuten marineren maar niet langer dan 30 minuten.

  5. Leg de lamsracks op de BBQ en gaar tot een kern temperatuur van 57 graden celcius. Dit kan wel 1,5 uur duren afhankelijk van het soort vlees en de dikte.

  6. Haal de lamsracks van de BBQ en laat in aluminium folie 10 minuten rusten.

  7. Besprenkel de lamsracks met zout, honing, citroensap en zest.

  8. Snijd de racks los aan tafel of serveer meerdere racks tegelijk.

Tip: serveer met een goed gevulde groente couscous (salade)

Ingredienten
  • 0.2 gr. saffraan (30 stampers)

  • 2 lamsrack (tot één jaar oud)

  • 1 tl. lavendel (kan ook uit de tuin)

  • 2 druppels rozenwater (1 gedroogde rozenbloemknop)

  • 2 takjes rozemarijn zonder tak

  • 2 takjes tijm zonder tak

  • 1 tl. zwarte peper

  • 1 tl. komijn

  • 1 tl. paprika poeder

  • 1/2 citroen

  • 3 tl. zout

  • 1 el. goede olijfolie

  • 1 el. honing