Crème brûlée au safran

40 minuten

4 porties

Introductie

Crème brûlée is een traditioneel Frans recept en staat bijna in iedere brasserie op de menukaart. Het is eigenlijk heel simpel, een custard met een lekker krokant laagje karamel. Traditioneel wordt de crème brûlée gemaakt met vanille. Wissel de vanille in voor saffraan en laat je verrassen. Crème brûlée wordt traditioneel op twee manieren gemaakt: door een custard op te laten stijven in de koelkast, of door een eiermengsel te garen in de oven. Dit recept gaat uit van de laatste manier. Hierdoor kun je de crème brûlée warm serveren en dit verzekerd het lekkerste resultaat. Een gerecht valt of staat altijd met het juiste recept. Volg het recept en er staat in no time iets heerlijks op tafel!

Crème brûlée au safran
Stappen 
  • Zet de oven op 180 graden.

  • Giet de room in een kleine sauspan, voeg de saffraan toe en verwarm tot het bijna aan de kook is. Zet vervolgens het vuur uit en laat de saffraan minimaal 10 minuten trekken.

  • Klop in de tussentijd de eidooiers met 60 gram suiker los tot deze er schuimig wit uit ziet.

  • Roer de crème fraîche door de afgekoelde room en verwarm het geheel opnieuw totdat het bijna kookt. 

  • Giet het hete roommengsel over de eidooiers, terwijl je met de garde goed blijft roeren. Verdeel het mengsel over vier bakjes.

  • Zet de bakjes au bain marie in een grote overschaal. Dit betekent dat de ovenschaal wordt gevuld met een klein laagje water. Dit zorgt ervoor dat de crème brûlée niet verandert in een omelet.

  • Zet de overschaal met bakjes en water in de oven gedurende 20 minuten. Controleer iedere vijf minuten of het mengsel al volledig is gestold door voorzichtig de ovenschaal te bewegen.

  • Als het mengsel niet meer vloeibaar is, maar wel beweegt als pudding, is de crème brûlée klaar.

  • Haal de bakjes uit de ovenschaal en laat afkoelen.

  • Zodra je de bakjes kunt vastpakken, kan de karamellaag worden gemaakt.

  • Bestrooi de crème brûlée met een dun laagje suiker en karameliseer deze gelijkmatig met een gasbrander of de grill stand van de oven tot de bovenkant donkerbruin is.

  • Garneer de crème brûlée met een blaadje munt.

Ingredienten
  • 100 ml. volle room

  • 200 ml. creme fraiche

  • 80 gr. kristalsuiker (houd 20 gram apart)

  • 4 eigelen

  • 0.1 gr. saffraan (30 stampers)

  • 4 blaadjes munt ter garnering


Let op! Je hebt een gasbrander of hele hete grill in de oven nodig om de krokante karamel laag te maken