Gepekelde gele eieren

20 minuten en minimaal 3 uur geduld.

4 stuks

Introductie

Deze eieren zijn zo geel dat het je direct doet denken aan het boek van Tim Krabbé, 'Het Gouden Ei'. Sommigen zullen hier nog wel ergens een boekverslag van hebben liggen. Gepekelde waren vroeger typische kroeg snacks. De Chinese thee-eieren en de Japanse ramen eieren worden gemaakt volgens hetzelfde principe. Welk eitje er eerst was laat zich raden. Dit is mijn persoonlijke twist. Mocht je in een wilde bui zijn dan zijn het recept voor de gepekelde eieren en de gevulde eieren goed te combineren.

Gepekelde gele eieren
Stappen 
  1.  Breng om de eieren te koken een pan met water tegen de kook aan. Prik de eieren aan de bolle kant in met een naaldje. Voeg de eieren aan het water toe en zet het vuur hoog zodat het water weer kookt. Haal de eieren na 8 minuten uit de pan en laat ze schrikken in koud water. (eet je de eieren binnen 24 uur dan kun je ook kiezen voor een zacht gekookt ei!)

  2. Kneus de eierschaal en laat de eieren nog heel even in het water liggen. Hierdoor zullen ze makkelijker te pellen zijn.

  3. Pel de eieren en houd apart.

  4. Voeg alle overige ingrediënten samen in een pan en kook het mengsel 3 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de pekel afkoelen tot deze onder de 60 graden is, anders garen de eieren verder door.

  5. Voeg de eieren toe aan de pekel en laat minimaal 3 uur rusten in de koelkast. Het beste is de eieren een nacht te laten trekken.

  6. Als je de eieren langer van te voren wil maken zorg dan dat je de eieren gekoeld in een schone weckpot bewaard. Dan is het 2 maanden houdbaar.

Ingredienten
  • 0,4 gr. saffraan (200 stampers)

  • 4 eieren

  • 200 ml. blanke natuur azijn

  • 350 ml. kippenbouillon (kan ook met een blokje)

  • 30 gr. rietsuiker

  • 1/2 tl. zout

  • 1 laurierblad

  • 1 snuf nootmuskaat

  • 1/2 rode peper

  • Benodigdheden: naald