Geroosterde aubergines

30 minuten

4 porties

Introductie

Geroosterde aubergines is een van de lievelingsgerechten van Daniël. Met aubergines kun je alle kanten van de wereldkeuken op. Of je nu iets Midden-Oosters, Indiaas, Mediterraans of Aziatisch maakt, het wordt mits goed bereid altijd lekker. De aubergine komt uit de nachtschade familie en komt oorspronkelijk uit Myanmar. In de middeleeuwen hebben de Arabieren de aubergine voor het eerst in Spanje geïntroduceerd. In Nederland kennen we voornamelijk de donker paarse aubergine, maar er zijn nog tal van andere versies. In Thailand kom je vaak hele kleintjes tegen in verschillende Curry's. De smaak van aubergine is licht bitter en is het lekkerste als deze volledig gaar is. De geroosterde aubergine met saffraan-yoghurt is zoals je deze in het Midden-Oosten zou verwachten. Vol van smaak en fris en romig door de yoghurt.

Geroosterde aubergines
Stappen 
  1. Laat de saffraan 10 minuten trekken in 20 ml. gekookt water. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Meng de yoghurt met het saffraan mengsel, komijn- en korianderpoeder. Breng de yoghurt op smaak met limoen zest, 2 el. limoensap, peper en zout.

  3. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Snijd er vervolgens een ruitjes motief in. Bestrooi de aubergines met zout en smeer in met 2 el. olijfolie.

  4. Verwarm een koekenpan met 2 el. olijfolie. Bak de aubergines op de vleeskant goudbruin. En, op de schilkant gedurende 4 minuten. Haal de aubergines uit de pan en leg met de schil naar beneden in een ovenschaal. 

  5. Pers de knoflook uit en meng met de laatste 2 el. olijfolie. Besprenkel hiermee de aubergines.

  6. Zet de aubergines boven in de oven gedurende 10 minuten totdat deze volledig gaar zijn. Rooster de pistache in een droge pan en hak fijn. Hak ook de peterselie fijn.

  7. Haal de aubergines uit de oven en besprenkel deze met de granaatappelpitjes, peterselie en pistache. Serveer het gerecht met een ruime eetlepel saffraan-yoghurt.



Ingredienten
  • 0,1 gr. saffraan (50 stampers)

  • 1 teen knoflook

  • 250 gr. Turkse yoghurt (10% vet)

  • 2 aubergines

  • 6 el. olijfolie

  • 3 el. limoensap

  • 2 el. pistache noten (gepeld)

  • 4 el. granaatappelpitjes

  • 2 el. peterselie

  • 0,5 tl komijnpoeder

  • 0,5 tl koriander- poeder

  • snuf peper en zout