Hét witte goud met garnalen
40 minuten
4 porties
Introductie
Dit bijna monochromatische gerecht knalt van het bord. Asperges en saffraan zijn de ultieme match. Zeker nu het asperge seizoen vaak al in februari begint kunnen er niet genoeg recepten zijn. Dit recept is multi-functioneel met weinig afval omdat je het asperge vocht weer kan gebruiken voor een lekkere asperge soep. Let op! Koop verse asperges, want hoe ouder ze zijn hoe houteriger ze zullen blijven na bereiding.

Stappen
Benodigdheden:
brede aperge pan
sauspannetje
staafmixer
dunschiller
mes
evt. gasbrander
Doe de schaaldieren bouillon in een brede pan en voeg de saffraan toe. Breng aan de kook en laat van het vuur af trekken. Proef de bouillon, deze moet licht zout zijn. Voeg eventueel een kleinbeetje zout toe.
Schil de asperges en verwijder de kontjes. Doe eerst de asperges en daarna de schillen en de kontjes bij de schaaldieren bouillon.
Breng de asperges langzaam aan de kook, doe een deksel op de pan en haal de pan van het vuur.
Check na 10 minuten de gaarheid van de asperges. Snijd een stukje van een asperge en proef! Is de asperge gaar haal deze dan uit de pan. Laat het vocht afkoelen tot onder de 60 graden en doe de asperges terug in de pan tot gebruik.
Maak de Hollandse garnaal aan met een klein beetje olijfolie, cayene peper en 1 eetlepel fijngehakte dille.
Haal 200 ml. vocht uit de asperge pan en doe in een sauspannetje, hiermee gaan we een schuimige saus maken. Voeg hieraan de room en de boter toe. Verwarm de saus maar laat deze niet koken.
Staafmixer de saus flink zodat er een soort cappuccino schuin ontstaat.
Haal de asperges uit de pan en brand deze aan met een gasbrander. Giet een kleinbeetje olijfolie, zout en citroensap over de asperges om deze op smaak te brengen.
Leg de asperges op een bord, schik de Hollandse garnaal ernaast en garneer met een paar takjes dille. Verwarm indien nodig opnieuw de saus en klop opnieuw schuimig met de staafmixer. Lepel het schuim over de asperges en serveer
Tip: Kook de overgebleven saus en het asperge kookvocht iets in ( niet te ver anders wordt deze te zout) en serveer deze als soep de volgende dag!
Ingredienten
0,5 gr. saffraan (250 stampers)
2 kg Verse witte asperges
2 l. schaaldieren bouillion
100 gr. boter
200 ml. room
200 gr. hollandse garnalen
1 bosje dille
snuf zout
1/2 citroen
mespunt cayenne peper
2 el. olijfolie