Paella de Mariscos

60 minuten

4 porties

Introductie

Paella is een traditioneel Spaans eenpansgerecht. De oorsprong van de paella vind je in Valencia. Hier werd de paella traditioneel gegeten met konijn, kip en slakken. Dit recept is voor een paella zoals we die tegenwoordig graag eten. Met sappige vis-, schaal- en schelpdieren. Voor de liefhebber kan er ook chorizo worden toegevoegd. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de paella. Het is een gecombineerd erfgoed van tal van verschillende culturen die zich door de eeuwen heen in Spanje hebben gevestigd. Zo brachten de Moren onder andere de rijstteelt mee. De basis van iedere paella is de sofrito met saffraan. De rijke, zoete smaak van gebakken tomaat, ui en knoflook worden door de subtiel rokerige en florale aroma's van de saffraan samengevoegd tot een harmonieuze volle smaak. Zonder sofrito geen paella!

Paella de Mariscos
Stappen 
  1. Neem een paella-pan of een brede koekenpan. Maak eerst de sofrito.

  2. Doe olijfolie in de pan en fruit de uien in de pan. Voeg vervolgens na drie minuten de knoflook en de rode peper toe en laat deze rustig mee bakken. Blus het geheel af met de twee gesneden tomaten. Laat het inkoken. Laat het mengsel onder constant roeren voorzichtig aanbakken zodat de suikers uit de tomaten karameliseren.

  3. Voeg de paellarijst toe, en laat één minuut rustig meebakken.

  4. Blus het geheel af met de witte wijn. Laat de wijn inkoken tot dat deze bijna is verdampt.

  5. Voeg de tijm en saffraan toe en voeg de helft van de bouillon toe. Laat de bouillon bijna volledig weg koken alvorens de rest van de bouillon wordt toegevoegd.

  6. Proef of de rijst gaar is en draai het vuur zo laag mogelijk. Voeg indien nodig zout en peper toe. Schik de mosselen, gamba’s, inktvis en tuinerwtjes op de paella. Doe een deksel op de pan en laat het geheel in 5 minuten gaar stomen.

  7. Haal de deksel van de pan en laat het gerecht nog twee minuten ‘aanbakken’ om de typische krokante laag op de bodem van de pan te krijgen: de 'socarrat'.

  8. Maak de paella af met de gehakte peterselie en de citroen partjes.

Ingredienten
  • 0.6 gr. saffraan (300 stampers)

  • 4 el. olijfolie

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden

  • 1 rode peper, fijn gesneden

  • 350 gr. Bomba (paella)rijst

  • 1,25 l. vis- of schaaldieren bouillon

  • 200 ml. witte wijn

  • 2 inktvissen in ringen gesneden

  • 2 tomaten in stukjes

  • 75 gr. tuinerwtjes

  • 12 gamba’s gepeld

  • 500 gr. mosselen, gespoeld en ontdaan van de baard

  • 1 tl. tijmblaadjes

  • 4 el. gehakte peterselie

  • zout en zwarte peper

  • 8 citroen partjes