Paella Valenciana

50 minuten

4 porties

Introductie

Dé orginele boeren Paella komt uit Valencia, gelegen aan de Oostkust van Spanje. Het gerecht zou al in de 8ste eeuw in deze vorm bereid zijn. Een paella wordt traditioneel gemaakt in een grote ronde zwarte pan op een hout vuur. Paella heeft een sofrito met saffraan als basis. De Valenciaanse paella wordt bereid met kip, konijn en soms met wijngaard slakken. Als groenten worden er tuinbonen, snijbonen of andere bonen uit het seizoen en de streek toegevoegd. De paella Valenciana is ontstaan doordat gewerkt werd met wat er op de boerderij en het platteland voorhanden was.

Paella Valenciana
Stappen 
  1. Snijd de konijnenbout en de kip in kleine stukken.

  2. Neem een paella pan en voeg olijfolie toe. Bak het vlees van de konijnenbout en kip in de pan tot deze goudbruin zijn. Snipper de ui, voeg deze toe aan het vlees en bak nog drie minuten mee. Voeg vervolgens fijngesneden knoflook en rode peper toe en bak nog één minuut.

  3. Blus het geheel af met de twee gesneden tomaten. Laat het inkoken. Laat het mengsel onder constant roeren voorzichtig aanbakken zodat de suikers uit de tomaten karamelliseren.

  4. Voeg de rijst, pimenton, saffraan en fijngesneden rozemarijn toe en bak deze één minuut mee.

  5. Blus het geheel af met de wijn. Laat de wijn bijna volledig verdampen.

  6. Spoel de uitgelekte slakken en de witte bonen uit blik. Dep droog en voeg toe aan de paella samen met de snijbonen. 

  7. Voeg in drie keer de bouillon toe. Wacht iedere keer totdat de bouillon bijna is verdampt.

  8. Bij de laatste keer laat je de bouillon volledig weg koken en laat je de paella vier minuten op laag vuur aanbakken zonder te roeren. Dit zorgt voor de kenmerkende krokante aanbaksels: ‘socarat’.

  9. Proef de paella en breng eventueel op smaak met peper en zout.

  10. Serveer de paella met peterselie en citroen partjes.

Ingredienten
  • 0,6 gr. saffraan (300 stampers)

  • 3 el. olijfolie

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 rode peper

  • 1,25 l. kippenbouillion

  • 200 ml. witte wijn

  • 350 gr. Bomba (paella)rijst

  • 300 gr. kippendijen zonder bot

  • 300 gr. konijnendij zonder bot

  • 90 gr. wijngaardslakken uit blik

  • 180 gr. snijbonen

  • 100 gr. witte bonen uit blik (uitgelekt)

  • 2 tomaten

  • 1 tl. pimenton

  • 1 el. rozemarijn

  • 2 el. peterselie

  • peper & zout