Panettone zafferano

4 uur en 30 minuten

8 porties

Introductie

De panettone is een combinatie van een brood en een cake. Het heeft een zachte structuur en is gevuld met zuidvruchten. Denk aan rozijnen, abrikozen en pruimen. De Panetonne komt oorspronkelijk uit Milaan en wordt voornamelijk met kerst gegeten. Combineer de Pannetone met een warme chocolademelk of een zoete Moscato wijn en krijg echt een feestelijk Italiaans kerstgevoel. Bepoeder de Panettone met poedersuiker voor een extra feestelijk uiterlijk. Panettone is ook in de supermarkt verkrijgbaar maar er gaat niks boven een verse zelfgemaakte!

Panettone zafferano
Stappen 
  1. Eerst maken we het startdeeg. Verwarm hiervoor de helft van de melk tot 30 °C, voeg hier de gist aan toe en roervoorzichtig door. Zeef vervolgens alle bloem in een kom. Doe de helft van de bloem in een aparte kom en zet deze apart.

  2. Voeg het gistmelkmengsel toe aan 1 van de 2 kommen en meng met een spatel de bloem en het gistmelkmengsel goed door elkaar. Dek de kom af en laat 1 uur rijzen op 28 °C.

  3. Maak het deeg af door de overige melk lauwwarm toe te voegen. Voeg ook de zest van 1 sinaasappel, de zachte roomboter, de vanille suiker, honing het zout en de eidooiers toe aan het deeg. Mix en kneed het deeg gedurende 5 minuten tot een zacht en soepel deeg.

  4. Laat het deeg opnieuw in een kom gedurende een uur op 28 °C rijzen. Het deeg is klaar als deze in volume is verdubbeld.

  5. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Breng de masala aan de kook, haal van het vuur en voeg de rozijnen en abrikozen toe en laat deze wellen totdat het deeg klaar is.

  6. Vijzel de saffraan, kaneel en nootmuskaat extra fijn in de vijzel. Laat de rozijnen en abrikozen goed uitlekken. De overgebleven masala kan worden bewaard om later op te drinken. Meng de rozijnen en de abrikozen met de sinaasappelschil, pistache en specerijen door het deeg.

  7. Nu gaan we beginnen aan de laatste rijs. Bedek de Panettone vorm met bakpapier. Leg het deeg in de vorm en druk voorzichtig aan zodat de vorm goed gevuld is. Dek het deeg opnieuw af en laat opnieuw een uur rijzen op 28 °C.

  8. Verwarm nu de oven voor op 180 °C. Bestrijk de bovenkant van de Panettone met losgeklopte eidooier.

  9. Bak de Panettone in 45 minuten goudbruin. Als de bovenkant na 20 minuten te bruin begint te worden moet de oven temperatuur terug gebracht worden tot 160 °C.

  10. Bestrijk de Panettone als deze is afgekoeld met een klein beetje gesmolten boter. Bestrooi als de boter is hard geworden de pannetone met poedersuiker.

  11. Eet de Panettone pas als deze volledig is afgekoeld anders stort deze in!

Ingredienten
  • 0.4 gram saffraan (200 stampers)

  • 21 gram instant gist

  • 250 ml melk

  • 600 gram bloem

  • 1 sinaasappel

  • 200 gram roomboter

  • 100 gram vanille suiker

  • 1 eetlepel honing

  • 6 eidooiers

  • 1 theelepel zout

  • 125 gram Marsala wijn

  • 150 gram rozijnen

  • 50 gram gedroogde abrikozen

  • 75 ram gekonfijte sinaasappelschil

  • 75 gram schone groene pistache

  • 1 theelepel kaneel

  • 1 snuf nootmuskaat

  • Poedersuiker