Saffraan Aioli

20

4 porties

Introductie

Aioli is eigenlijk ordinaire knoflookmayonaise. Dit is een bijzonder recept! Aioli komt oorspronkelijk uit Catalonië. Geweldig bij tapas en/of brood. Maar, mayo met knoflook is zo saai als het klinkt. Mijns inziens heeft het meer smaken nodig die er een harmonieus geheel van zullen maken. Soms zijn het kleine trucjes die recepten net dat beetje extra geven. Geen idee of dit recept traditioneel Spaans mag heten. Mij maakt het traditionele niet zo heel veel uit, het moet gewoon super lekker zijn! Ik kan me enorm ergeren aan recepten met meerdere rauwe tenen knoflook, ik vraag me dan altijd af of degene die de recepten heeft geschreven zelf ook daadwerkelijk proeft/kan proeven.

Saffraan Aioli
Stappen 
  1. Doe de (schaaldieren)bouillion, mosterd, gepureerde knoflook en citroensap samen met de saffraan in een klein waterglas en laat 10 minuten trekken.

  2. Splits een ei en doe de eidooier bij de andere ingrediënten in het glas. Klop met een vork alle ingrediënten door elkaar.

  3. Zet het glas stabiel op een theedoek en voeg tijden het kloppen in een dunne straal de zonnebloemolie toe. Zorg dat de mayonaise mooi dik wordt en klop de eetlepel olijfolie er als laatste doorheen.

  4. Proef de aioli en vraag jezelf af of er meer zout en/of citroensap in moet en doe dit indien nodig.

  5. Roer 1 eetlepel griekse yoghurt door de aioli als je een iets mildere aioli wil waarvan je meer tegelijk kan eten.

  6. Zet de aioli in de koelkast met krimpfolie direct tegen de aioli aangeplakt anders krijg je een vel.

  7. Laat de aioli tot gebruik trekken in de koelkast. Alle smaken zullen mooi samensmelten.

Tip! Eet dit op brood of bij je paella. En, ga voorzichtig om met knoflook, geniet mara gebruik met mate, je gasten zullen je dankbaar zijn!

Ingredienten
  • 1/2 teen knoflook

  • 1 eidooier

  • 0.05 gr. saffraan (15 stampers)

  • 1/2 tl. gladde mosterd

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 eetlepel krachtige (schaaldieren) bouillon (1/8 bouillion blokje oplossen in eetlepel water)

  • 1 eetlepe olijfolie

  • 250 ml zonnebloemolie

  • snuf zout

  • (evt. een eetlepel griekseyoghurt)