Saffraan gemberkoerkjes

4 uur en 30 minuten

30 stuks

Introductie

Gemberkoekjes, beter bekend als gingerbread kent een lange geschiedenis. Het zou al in de 10de eeuw na Christus zijn geïntroduceerd in Frankrijk vanuit Oost-Europa. Van daaruit verspreidde het koekje zich door heel Europa en daarna naar Amerika. De koekjes werden vaak verkocht in kloosters, snoepwinkels en drogisterijen. Gingerbread kent vele vormen. Ieder land heeft er door de eeuwen heen een eigen draai aan gegeven. Denk bijvoorbeeld aan de Hollandse gemberkoek. Dit recept is voor Gingerbread zoals we dat kennen uit Amerika. De toevoeging van saffraan in dit recept maakt het koekje nog lekkerder, warmer en passender voor kerst. De combinatie van de frisse gember met saffraan, kaneel kruidnagel en nootmuskaat is de ultieme kerstverrassing.

Saffraan gemberkoerkjes
Stappen 
  1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Meng de stroop met de boter en de bruine basterdsuiker tot een glad mengsel. Voeg vervolgens het ei en de eidooier toe. Gebruik eventueel een handmixer om alles goed te mengen.

  2. Meng de bloem, specerijen, zout en het zuiveringszout in een aparte kom.

  3. Voeg het bloemmengsel in delen aan het botermengsel toe en kneed het geheel goed door.

  4. Verdeel het deeg in dikke plakken en verpak deze in folie. Laat het deeg minimaal vier uur in de koelkast rusten zodat alle specerijen goed hun smaak kunnen afgeven.

  5. Verwarm vervolgens de oven tot 170 ºC. Rol het deeg, direct uit de koelkast, uit tot een dikte van 2 mm. Steek de gewenste figuurtjes uit en bak de koekjes in 15 minuten af of tot ze goudbruin zijn.

  6. Laat de koekjes afkoelen en maak ondertussen het glazuur.

  7. Doe het eiwitten in een kom met één theelepel poedersuiker. Klop het mengsel op met een garde of keukenmachine tot stijve schuimige pieken en voeg in drie delen de overige poedersuiker toe en het snufje zout.

  8. Als het glazuur stevig van structuur is kunnen er in verschillende kommen verschillende kleurstoffen met het glazuur worden gemengd. Doe het glazuur in een spuitzak of cornètje en decoreer de koekjes.

  9. De koekjes zijn klaar om te serveren!

Ingredienten
  • 500 gr. bloem

  • 150 gr. bruine basterdsuiker

  • 200 gr. roomboter

  • 150 gr. pannenkoekenstroop of melasse

  • 1 ei

  • 1 eidooier

  • 1 el. gemberpoeder

  • 1 tl. kaneel

  • 1 tl. kruidnagel

  • 1 tl. nootmuskaat

  • 0,1 gr. saffraan (30 stampers)

  • 0,5 tl. zuiveringszout (baking soda)

  • snuf zout

Glazuur:

  • 60 gr. eiwit

  • 400 gr. poedersuiker

  • snufje zout