Saffraan oliebollen

50 minuten

15 stuks

Introductie

Oliebollen werden voor het eerst gegeten door de Bataven en de Friezen. De voorganger van de oliebol is de oliekoek. Beide werden met name in de koude wintermaanden gegeten. Lekker veel vet en koolhydraten! Het deeg werd van voornamelijk houdbare ingrediënten gemaakt en werd vervolgens gefrituurd in de reuzel of raapolie. Sinds de 19de eeuw is de oliebol in Nederland een traditioneel lekkernij voor bij de jaarwisseling. Aan oliebollen kan van alles worden toegevoegd, denk aan stukjes appel, rozijnen, krenten, of gekonfijt fruit. De saffraan in dit oliebollen recept is een subtiele toevoeging die er voor zal zorgen dat je bijna niet kan stoppen met eten. Voor de Zeeuwse oliebollenbakker van de Oliebollenhut in Tholen is dit al jaren het (niet zo) geheime ingrediënt die hem goed doet scoren in de AD oliebollentest.

Saffraan oliebollen
Stappen 
 1. Wel de rozijnen in 150 ml. water

 2. Vijzel de saffraan en gebruik een scheutje melk om de saffraan makkelijk uit de vijzel te krijgen.

 3. Verwarm alle melk incl. de saffraan tot 30 °C in een pan of in de magnetron.

 4. Meng de gist met 400 ml. van de melk. Houd de rest apart voor later gebruik.

 5. Voeg het ei en de bloem toe en mix het geheel gedurende 5 minuten tot een glad beslag. Dit gaat het beste met een handmixer.

 6. Roer de citroenrasp en vervolgens de overige melk door het beslag. Mix dit opnieuw gedurende 5 minuten zodat er een mooi elastisch deeg ontstaat. Het deeg moet loskomen van de kom.

 7. Smelt de boter en voeg deze samen met het zout toe aan het deeg en kneed het geheel opnieuw gedurende minimaal 5 minuten door.

 8. Giet de rozijnen af en voeg deze toe aan het deeg. Meng de rozijnen goed door het deeg.

 9. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat deze op een temperatuur van 30 °C rijzen gedurende 40 minuten. Dit kan eventueel in een kort voorverwarmde oven.

 10. Verwarm de frituur tot 180 °C.

 11. Haal de theedoek van het deeg en schep het geheel een paar keer om. Gebruik een ijsknijper om mooie bollen te maken. Doop de ijsknijper eerst één keer in de hete frituur om te voorkomen dat het deeg er aan blijft plakken.

 12. Schep oliebollen van ongeveer 80 gram en frituur deze ongeveer 8 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.

 13. Maak de oliebollen af met een beetje poedersuiker.

Ingredienten
 • 0.2 gr. saffraan (100 stampers)

 • 500 ml. melk

 • 500 gr. patentbloem

 • 17 gr. verse gist

 • 50 gr. heel ei (ongeveer 1 ei)

 • 1 tl. Limoenasp

 • 50 gr. roomboter

 • 8 gr. zout

 • 300 gr. sultana rozijnen (ongezwaveld)