Spicy kip uit de oven

1 uur en 15 minuten

4 porties

Introductie

Met kerst zitten we het liefst gezellig met elkaar om de tafel en delen een heerlijke maaltijd. Het laatste wat je wil is een mislukt kerstdiner dus vandaar dit recept. De kip kan na een paar handelingen zo in de oven en dan is het een kwestie van geduld.
Wist je dat de oorsprong van de kip waarschijnlijk in Azië ligt. Er zijn vondsten gedaan van gedomesticeerd pluimvee van meer dan 4000 jaar oud. Je kan dus wel stellen dat de kip al heel lang een favoriet is op ons bord.

Spicy kip uit de oven
Stappen 
  1. Haal de kip een half uur van te voren uit de koelkast en dep goed droog.

  2. Verwarm de oven voor op 180 °C

  3. Rasp de schil van 1 limoen en pers het sap uit. Snijd de knoflook en de rode peper heel fijn. Verwijder de zaadjes als je niet van heel spicy houdt.

  4. Meng de specerijen in de vijzel en maal alle poeders en de saffraan extra fijn. Voeg de knoflook en de rode peper toe en vijzel tot een gladde pasta.

  5. Voeg alle ingrediënten behalve de kip en 1 limoen samen. Meng de marinade goed door.

  6. Smeer de kip van binnen en buiten goed in met de marinade. Maak voorzichtig met je vingers de huid bij de borst iets los en smeer onder de huid ook zo goed mogelijk het vlees in. Dit zal de kip tijdens het bakken helpen een mooi krokant velletje te ontwikkelen en de smaken zullen daarnaast beter in het vlees kunnen trekken. Snijd de overgebleven limoen doormidden en vul hiermee de kip.

  7. Bind de kip op en leg deze op een rekje boven een braadslede zodat de ovenwarmte overal goed bij kan komen.

  8. Braad de kip in ongeveer 60 minuten goudbruin. Overgiet de kip na 20 minuten met het lekvocht in de braadsleden. Check de kerntemperatuur van de kip. Deze moet 70 °C zijn.

  9. Laat de kip 10 minuten rusten ingepakt in aluminium folie zodat alle sappen in de kip zich goed kunnen verspreiden.

Ingredienten
  • 1 hele kip (1,5 kg)

  • 2 limoenen

  • 3 el. honing

  • 5 el  olijfolie

  • ½ tl.  gedroogde Kaneel

  • 1 tl.  gedroogde Kurkuma

  • 1 teen knoflook

  • 0,2 gram saffraan (30 stampers)

  • 1 tl. verse tijm

  • ½ tl. zout

  • ½ tl versgemalen peper

  • 1 rode peper