Witte asperge cappuccino

30 minuten

4 porties

Introductie

Asperge soep maak je meestal de dag nadat je asperges hebt gegeten. Dit kan een mooie herinnering zijn aan de asperges die je de dag ervoor hebt gegeten of een nieuw beleving. Als je voor dat laatste wil gaan moet je de soep eens met saffraan proberen. Dit recept kan op basis van het kookvocht van de dag ervoor of als goed gevulde soep met hele stukken asperge er in. Door de soep lekker schuimig te maken heb je toch het gevoel een lichte soep met heel veel smaak te beleven.

Witte asperge cappuccino
Stappen 
  1.  Doe de schillen met de bouillion in de pan en voeg extra een halve liter water toe.

  2. Breng dit aan de kook en laat dit 20 minuten koken en reduceren.

of gebruik het kookvocht van de vorige dag!

  1. Verwijder de schillen uit de bouillion en kook het vocht verder in. Kook dit zover in dat het vocht licht bruin en flink bitter smaakt, dit is de basis van de cappuccino.

  2. Snipper de sjalot en stoof deze met een klein beetje olie 2 minuten zonder te kleuren in een hoge steelpan.

  3. Voeg de saffraan, suiker en nootmuskaat toe en blus af met de witte wijn. Kook deze bijna volledig weg en voeg de room toe. Breng het geheel aan de kook. Kijk uit dat de soep niet overkookt!

  4. Voeg de asperge reductie toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg van het vuur af de boter toe en schuim met een staafmixer de cappuccino op. De soep mag nu niet meer koken. Proef de schuimige soep en voeg eventueel een klein beetje zout toe.

  5. Schuim de cappuccino nog eens op en serveer direct in cappuccino kopjes of glaasjes. Garneer met verse peterselie en citroenrasp.

Ingredienten
  • 0.4 gr. saffraan (200 stampers)

  • het kookvocht van de asperges / de schillen van 2 kg asperges.

  • 0.5 L. groenten bouillion (of naar keuze)

  • 1 snuf nootmuskaat

  • 1/2 sjallot

  • 2 el. peterselie

  • 200 ml. wittte wijn

  • 250 ml. slagroom

  • 50 gr. boter

  • 1 tl. olijfolie

  • 1 tl. citroen zest

  • 1/2 tl. suiker