Zweeds saffraan broodje

105 minuten

16 stuks

Introductie

Een Zweeds recept voor het bekende broodje 'Lussekatt'. Een saffraanbroodje met rozijnen dat in Zweden vooral in de maand december wordt gegeten, met name tijdens het Luciafeest op 13 december of tijdens het Paasontbijt. Halverwege de 19de eeuw floreerde de specerijenaanvoer naar Zweden. In die tijd deed ook het ijzeren fornuis haar intrede. Zo werd het voor mensen makkelijk om zelf brood te bakken, bijvoorbeeld met specerijen. Het broodje met saffraan beviel zo goed dat het ondertussen onderdeel is van de Zweedse kerstcultuur. Sommigen beweren dat de saffraan helpt om de donkere Zweedse winters door te komen.

Zweeds saffraan broodje
Stappen 
  1. Verwarm de oven op 200 ºC.

  2. Wel de rozijnen minimaal 1 uur in koud water.

  3. Verwarm de melk tot 30 graden en voeg de gist toe. Haal de pan van het vuur af en laat drie minuten staan.

  4. Voeg de saffraan, suiker en boter toe aan het gistmengsel.

  5. Kneed dit door de bloem en voeg een snuf zout toe. Blijf het deeg kneden tot het soepel en elastisch is. Doe het deeg in een kom.

  6. Laat het deeg 30 minuten rijzen onder een vochtige doek bij een temperatuur van ongeveer 28 graden.

  7. Kneed vervolgens het deeg snel door en verdeel in 16 gelijke balletjes. Gebruik eventueel een weegschaal.

  8. Rol de stukken deeg eerst tot een bolletje en vervolgens tot een langwerpige pil waarvan de uiteinden dunner zijn dan het midden. Rol de uiteinden tot een S-vorm. Druk twee rozijnen in de S-vorm en voeg desgewenst meer rozijnen toe.

  9. Klop de eidooier los met een scheutje room. Smeer met een kwastje de broodjes in met eidooier. Laat de broodjes nog eens 30 minuten rijzen op een warme plek.

  10. Bak de broodjes in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin.

  11. Verwarm de honing en smeer hiermee tot slot de broodjes is.

Ingredienten
  • 40 gr. rozijnen

  • 250 ml. melk

  • 7 gr. gedroogde gist

  • 500 gr. bloem

  • 50 gr. boter

  • 60 gr. suiker

  • 0.2 gr. saffraan (60 stampers)

  • snuf zout

  • 1 eidooier

  • 1 scheutje room

  • 4 el. honing